Smetánka (Pampeliška) lékařská - Taraxacum officinale
Pampelišku zná asi každý. Je to vytrvalá bylina dorůstající až 40cm. Má jasně žlutý květ, který odkvétá v plody - nažky s bílým chmýřím. Má dutý zelený stonek ze kterého při utržení vytéká bílá mléčná šťáva. Listy jsou zelené, zubaté a tvoří přízemní růžici. Pro zahrádkáře se jedná o velmi vytrvalý plevel. Kořen prorůstá hluboko do země.
Výskyt: Hojná na lukách, pastvinách, mezích a zahradách.
Sběr: Používá se celá rostlina. Nať a kořen se sbírají před rozkvetením (březen, duben), kořen můžeme i po odkvetení, listy se mohou sbírat po celý rok, ideálně však v létě. Květ sbíráme za plného rozkvetení. Kořen je nutné dobře usušit, jinak vlhne a znehodnocuje se.
Léčitelství: Pampeliška se užívá při onemocnění močových cest, ledvinových kamenech, příznivě ovlivňuje činnost jater a ledvin, podporuje tvorbu žluče a žaludečních šťáv, podporuje chuť k jídlu. Čerstvé listy jsou bohaté na vitamín C. Působí na celkové povzbuzení organismu a proti revmatismu.
Čaj - dvě kávové lžičky nadrobno nakrájeného sušeného kořene se přelejí 250ml vroucí vody, louhuje se 15-20 min. Pije se vlažný dvakrát denně při potížích s ledvinami, játry, překyselenosti žaludku, při nechutenství.
Jarní salát – Listy a stonky nadrobno nakrájíme (stonek je vhodné podélně rozříznout a vymít, abychom se zbavili hořkého mléka) a upravujeme např. Na sladkokyselo s cukrem a octem, neboo na sladko či slano dle chuti. - Pomáhá při jarní únavě, je bohatý na vitamin C, podporuje pročištění organismu.
Pampeliškový sirup – dvě plné dvojhrstě čerstvě nasbíraných květůvložíme do min. 4l hrnce. Zalejeme 2l vody a přivedeme k varu. Vaříme 15 minut, odstavíme a necháme vylouhovat do druhého dne. Pak květy vymačkáme, ideálně přes plátno. Přidámě 2kg cukru a vaříme 1-2 hodiny, dle požadované hustoty, na posledních 15 min přidáme dva citrony, buď nakrájené nebo vymačkané (pozor na chemicky ošetřovanou kůru). Odstavíme, a plníme do čistých lahví. Pokud požadujete hustotu medu, přidejte jen více cukru nebo uberte vody. - Pužívá se průběžně, jako náhrada včelího medu např. Při alergii na včelí med. Není správné používat název Pampeliškový med, neboť se nejedná o med, ale o šťávu zahuštěnou cukrem, tudíž sirup.
Poznámka: Máte-li podezření na závažnější onemocnění, pokud se Váš stav nezlepšuje, či se naopak zhoršuje nebo pokud zaznamenáte alergickou reakci či užíváte již nějaké léky, poraďte se se svým lékařem.
Náhledy fotografií ze složky Smetánka (Pampeliška) lékařská - Taraxacum offic.